still-life-715139_1280

„Samo się nic nie robi!” – powtarzali wielokrotnie moi rodzice, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj niby wiem, że mieli rację, ale nie do końca. Bo są takie obiady, które „robią się same”. Zapraszam na dwie propozycje z piersią kurczaka. :)

Kurczak w jarzynce

Pierwszy raz jadłam to danie u mojej cioci. Tak mi posmakowało, że postanowiłam odtworzyć przepis z pamięci smakowej. Robię go w dwóch wersjach – szybkiej i superszybkiej. Wszystko zależy od mojego czasu, ochoty i pory roku. Serio, bo tą szybszą zazwyczaj robię w zimie.

sieve-504181_1280

Do wersji nr 1 potrzebujesz:

- Pierś z kurczaka

- ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie obowiązkowo ostra papryka)

- 4 marchewki

- 2 pietruszki

- pół selera

- opcjonalnie pora

- 2 liście laurowe

- kilka ziaren pieprzu

- kilka ziaren ziela angielskiego

- ewentualnie trochę domowego bulionu lub 1/6 kostki rosołowej

- kilka kropel oleju lub innego tłuszczu

W wersji drugiej jest Ci potrzebne dokładnie to samo, ale zamiast świeżych jarzyn kupujesz mrożoną włoszczyznę pokrojoną już w słupki.

carrots-613154_1280

Co robimy?

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę lub paski, jak wolisz. Zrób szybką marynatę – ulubione przyprawy połącz z olejem i wymocz w tym przygotowane mięso.

W wersji pierwszej obierz jarzyny i pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W wersji drugiej – rozetnij opakowanie z mrożonką. ;)

Czysty garnek nagrzej na kuchence i wrzuć kurczaka na gorące dno. Zamieszaj drewnianą łyżką i zostaw na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając.  Gdy mięso jest już z wierzchu usmażone dorzuć jarzyny. Jeśli używasz świeżych – podlej nieco wodą, z mrożonki sama się ona wytopi. Wrzuć liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, ewentualnie kawałek kostki lub trochę bulionu i… Najlepsza część! Zostaw na wolnym ogniu, aż samo się zrobi. :)

Do tego można ugotować ryż, ziemniaki lub co tam lubisz. Surówka z głowy. ;)

Niby leczo z kurczakiem

W moim rodzinnym domu robiło się leczo tradycyjne – dużo cebuli, dużo papryki i dobra kiełbasa to podstawa. Pewnego dnia u teściów spróbowałam wersji z kurczakiem. Wczoraj przygotowałam własną. Z ukochaną cukinią.

vegetables-777385_1280

Potrzebujesz:

– pierś z kurczaka,

– cebulę

– paprykę czerwoną

– paprykę żółtą

– sporą cukinię

– 5 pomidorów (lub puszkę krojonych)

– łyżkę koncentratu pomidorowego

- sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, oregano, bazylię

- dwa ząbki czosnku

– olej do smażenia

IMG_5315

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę i postępuj tak samo jak w pierwszym przepisie robiąc marynatę z oleju i ulubionych przypraw do kurczaka. Mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię i zostaw na dużym ogniu co jakiś czas mieszając.

W tym czasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Cebulę nieco drobniej, resztę w większe kawałki. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów obierz je ze skóry, wcześniej parząc.

W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulkę. Dodaj wszystkie warzywa oraz koncentrat. Wymieszaj. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, papryki, bazylię, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek i zostaw na wolnym ogniu. Niech się samo robi! Kurczaka możesz już zapewne wyłączyć. :)

Gdy warzywa zmiękną dodaj kurczaka, wymieszaj i poduś jeszcze chwilę. Gotowe!

Polecam jeść z ryżem lub ulubionym pieczywem.

Smacznego!

AnuŚka Bąbik-Daniło