blog okładka

Pokochasz je, tak jak ja, od pierwszego wykonania. Ta efektowna przekąska smakuje każdemu, jest w sam raz do wzięcia w rękę, ma chrupiące ciasto i rewelacyjny farsz. Można podać na zimno lub podgrzać. Idealna na Sylwestra i nie tylko!

Przepis, który Wam proponuje to moja modyfikacja argentyńskich empanadas. Kiedyś dorwałam przepis na ciasto z dodatkiem białego wina i za pierwszych razem właśnie takie zrobiłam. Nie oszukujmy się jednak, mało kto ma zawsze w lodówce otwarte wino, a kupowanie nowego dla jednej szklanki jest mało ekonomiczne (no, chyba że resztę wpijecie:)), dlatego postanowiłam wypróbować czegoś innego. Dziś przedstawiam Wam także dwa rodzaje farszu, oba sprawdzają się świetnie, więc możecie wybrać ten, który bardziej Wam pasuje lub zrobić część pierogów z jednym, a część z drugim.

blog 66

Składniki na ciasto:

- 50 g masła

- szklanka jasnego piwa

- szklanka wody

- co najmniej 4 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w niewielkim garnku, dodajemy piwo i wodę, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Całość porządnie mieszamy, a następnie zagniatamy (dalej w garnku). Jeśli ciasto wydaje się być zbyt luźne, nie bój się dodać więcej mąki, wszystko zależy od jej rodzaju. Raz wystarczą 4 szklanki, a innym trzeba będzie dodać aż 6. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

blog 1

Składniki na farsz 1:

- 40 dag mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)

- 2 duże cebule

- puszka krojonych pomidorów

- puszka kukurydzy

- papryka mielona ostra, oregano, sól, pieprz

blog 3

Składniki na farsz 2:

- dwie puszki tuńczyka w kawałkach (w oleju lub sosie własnym)

- duża cebula

- puszka krojonych pomidorów

- puszka kukurydzy

- sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:

olej do smażenia

Wykonanie farszu:

Cebulkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy  mięso, które doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gdy całość się podsmaży, dodajemy pomidory, kukurydzę, oregano i dusimy na wolnym ogniu.

W przypadku farszu tuńczykowego, warto zmienić kolejność: cebula, pomidory, kukurydza i przyprawy, a tuńczyka dodajemy pod koniec duszenia.

blog 4

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na mniejsze porcje. Blat (lub stolnicę) podsypujemy mąką i rozwałkowujemy kawałek ciasta. Wycinamy kółka. Polecam użyć kubka o średnicy większej niż przeciętna szklanka. Nada się też mała miseczka. Na kółko nakładamy łyżeczkę wybranego farszu i zamykamy pieroga. Można użyć specjalnej maszynki (choć sama nigdy tego nie robiłam), zlepić tradycyjnie, fantazyjnie (falbanki nauczyłam się w pół minuty oglądając instruktaż na YouTube) lub zaciskając dookoła ząbkami widelca.

blog 5

Po zrobieniu około 20 pierogów zabieramy się za smażenie. W płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia wystarczy kapnąć do oleju kropelką wody, jeśli zacznie skwierczeć – można wrzucać pierogi. Zmniejszamy ogień i wkładamy przekąski na rozgrzany tłuszcz pojedynczo, w jednej partii smażąc 8-10 pierogów. Lepimy kolejną porcję, aby nie było przestoju. Czas smażenia wynosi: „na oko”…;) Chodzi o to, żeby zrobiły się one złote. Wszystko zależy od temperatury oleju, która może się zmieniać gdy zmniejszymy płomień pod garnkiem. Wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

blog 6

Podawaj na zimno lub podgrzane. Wyśmienicie smakują z sosami jogurtowymi, na przykład czosnkowym. Jeśli zostanie Ci ciasta, a (jak ja) nie lubisz, gdy coś się marnuje, powycinaj z niego paseczki różnej długości, o szerokości około 1 cm. Możesz użyć falowanego noża do ziemniaków. Samo ciasto smaży się znacznie krócej, a na imprezie pełni funkcję ciekawych paluszków.

Smacznego! :)

AnuŚka Bąbik-Daniło

__________________________________________________________________
Jeśli spodobał Ci się ten tekst kliknij „Lubię to” na Facebooku. Chętnie przeczytam też Twój komentarz, zapraszam do dyskusji poniżej. Będzie to dla mnie znak, że Cię zainteresowałam. Nie musisz się rejestrować, możesz zaznaczyć opcję „Wolę pisać jako gość”.