2

Ciasto francuskie daje nam ogromne możliwości imprezowe. Na moich domówkach zawsze pojawia się na stole w formie przekąsek. Szybko i pysznie, czego chcieć więcej?

Najszybszą kombinacją imprezową z ciasta francuskiego są ostre ślimaczki.

Do ich zrobienia potrzebujesz:

- gotowego ciasta francuskiego

- koncentratu pomidorowego

- ząbka czosnku, pieprzu, ostrej papryki mielonej, oregano

- kulki mozzarelli

- kilku plastrów żółtego twardego sera

- kilku plasterków salami

3

Pół słoiczka koncentratu pomidorowego rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy kilka kropel oleju. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, paprykę i oregano. Wymieszany sos odstawiamy do lodówki na 10 minut.

Kulkę mozzarelli kroimy na plastry, przygotowujemy resztę składników. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.

5

Ciasto rozprostowujemy, smarujemy sosem pomidorowym. Układamy plastry serów, salami i zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Kroimy około centymetrowe krążki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy około 15 minut (do zrumienienia).

Z ciasta francuskiego robię też różyczki i minipizze, na pewno podzielę się z Wami tymi patentami. Tymczasem życzę smacznego i uprzedzam, że ślimaczki znikają w zastraszającym tempie! :)

AnuŚka Bąbik-Daniło

__________________________________________________________________
Jeśli spodobał Ci się ten tekst kliknij „Lubię to” na Facebooku. Chętnie przeczytam też Twój komentarz, zapraszam do dyskusji poniżej. Będzie to dla mnie znak, że Cię zainteresowałam. Nie musisz się rejestrować, możesz zaznaczyć opcję „Wolę pisać jako gość”.